10 GODE IDÉER TIL DET LILLE KØKKEN

Hvis du står overfor at skulle have nyt køkken, og er i tvivl om, hvordan du bedst udnytter den sparsomme plads, kan du her finde gode tips, idéer og inspiration til, hvordan et lille køkken kan indrettes med stor sans for både stil, æstetik og funktionalitet. Som bekendt er det ikke størrelsen, det kommer an på, og det gælder i høj grad også, når du indretter køkken. Se eksemplerne på smarte små køkkenløsninger nedenfor og lad dig inspirere.

1. Integrér spisepladsen

Hvis du gerne vil kombinere dit lille køkken med en lille spiseplads, bør den tænkes ind allerede fra det indledende designarbejde. At forsøge at mase et lille spisebord ind i et i forvejen godt fyldt lille køkken, kan nemt komme til at føles overfyldt. Hvis du i stedet vælger at integrere spisepladsen, f.eks. i form af et barbord som på billedet nedenfor, kan du få plads til at indtage de daglige måltider uden at gå på kompromis med den strømlinethed og rummelige fornemmelse, som er nødvendigt i et køkken, som ikke er så stort.

2. Tænk vertikalt

En af de store udfordringer, hvis du skal til at indrette et lille køkken, er opbevaringsplads. Og alle der har prøvet at have et køkken, hvor der simpelthen ikke var tilstrækkelig plads til tingene, ved, hvor irriterende det er, og hvor hurtigt det kommer til at resultere i råd. Tænk derfor vertikalt, når du indretter dit nye køkken, og sørg for at bruge al vægpladsen på praktisk opbevaring. Se f.eks. på billedet nedenfor, hvordan et lille køkken for imponerende meget opbevaringsplads, med ovenskabe hele vejen til loft.

3. Brug reflekterende overflader

En anden af de store udfordringer, hvis du gerne vil indrette køkken i et lille rum, er at skabe et rum, der ikke virker mørkt og overfyldt. Her kan man også gøre meget med optisk bedrag, ved at vælge de rigtige materialer. F.eks. er det en god idé at vælge reflekterende overflader, der reflekterer lyset og derfor får rummet til at virke på lysere og større.

4. Skab luft omkring vinduet

Som nævnt ovenfor er det gode lys altafgørende for det lille køkken, og derfor er det vigtigt, at vinduet ikke dækkes unødigt til. Et vinduekarm synes for mange at være det oplagte sted at placere diverse rod, der ikke rigtigt hører til andre steder, men tænk dig om en ekstra gang, før du fylder karmen på køkkenvinduet i dit lille køkken. Det har nemlig brug for al det naturlige lys, som det kan få.

5. Hæng gryder og pander op

Gryder og pander er noget af det, som fylder allermest i de fleste køkkener – og de er selvfølgelig også en helt essentiel nødvendighed. Men derfor kan man alligevel godt tænke lidt ud af boksen for at frigøre skabsplads til andre ting. F.eks. kan du give dit køkken et industrielt touch med gryder og pander hængt op i metalkroge – og så er det i øvrigt også praktisk at have dem lige ved hånden.

6. Husk den gode belysning

Den gode belysning skal fremhæves igen – for du kan selvfølgelig også selv gøre meget for at supplere det naturlige lys, som vi i Danmark alligevel må kigge langt efter mange timer i døgnet  i mange af årets måneder. God belysning er alfa omega i dit lille køkken, og integrering af lys bør indtænkes helt fra start – f.eks. i form af spots under overskabe som i det nedenstående billede.

7. Spar plads i skuffer og skabe

Det er ikke kun gryder og pander, hvis placering kan gentænkes for at skabe plads i dit lille køkken. Udnyt pladsen og hæng f.eks. dine knive op på en magnetisk holder, placer madvarer i pyntelige krukker på hylder, hænger grydeskeer i kroge på en metalstang og tænk i det hele taget i alternativer til skabe og skuffer. Det giver også et åbent og hyggeligt udtryk i køkkenet.

8. Brug åben opbevaring

I det hele taget er åben opbevaring en god løsning i små køkkener. Det kræver, at du har en rimelig ordenssans, da det ellers kan komme til at se rodet ud, mens hvis du formår at holde styr på dine reoler og hylder, giver de et meget mere luftigt resultat end lukkede skabe – og dermed mulighed for at skabe mere opbevaringsplads uden at få køkkenet til at se mørkt og overfyldt ud. Se f.eks. eksemplet nedenfor, hvor køkkenskabe suppleres med lette metalreoler i et minimalistisk, industrielt design.

9. Udnyt pladsen – al pladsen

Spildplads er det lille køkkens værste fjende – så tænk smart og udnyt al pladsen, f.eks. ved at få installeret sokkelskuffer, der nemt sluger en stor del af alt dit køkkentilbehør.

10. Tænk i multifunktionelle møbler

Som f.eks. køkkenbænken nedenfor, der også byder på praktisk og pæn opbevaring. En sådan bænk eller køkkenskænk er i det hele taget en god og pladsbesparende løsning, hvis du vil have siddepladser i dit lille køkken.

Jeg håber, at de ovenstående punkter har givet dig lidt inpiration og noget at tage udgangspunkt i, hvis du skal i gang med at lave et nyt køkken i et lille rum. God fornøjelse og jeg håber, at du får lige det køkken, som du drømmer om.

Læs også:

One Reply to “10 GODE IDÉER TIL DET LILLE KØKKEN”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.