3 tips til en hyggelig efterårshave

Bladene er så småt begyndt at falde af træerne og forvandle naturen til et virvar af brændte orange, røde og brune nuancer. De sidste sensommerblomster er ved at afblomstre, og nattetemperaturen nærmer sig cifre som de færreste planter bryder sig om. Selvom det vist aldrig rigtig blev sommer, så har efteråret altså gjort sit indtog i de danske haver. Men det betyder ikke, at den ikke skal bruges, tværtimod.  Du kan med få, enkle tricks holde liv i din efterårshave.

1. Plant på livet løs

Mange forbinder foråret med udplantningen af sommerens blomster og buske, men den nærende efterårsjord er faktisk perfekt til de planter, som tåler vinterens frost.  Plant for eksempel varierende buskads for at skabe hygge og intimitet. Buskene kan virke som en slags naturens ”rumopdeler”. Er din have meget åben, kan du for eksempel skabe små zoner med lidt højere buske, som på denne måde er med til at dele haven op.

Det er også nu, at du skal grave blomsterløg ned, hvis du ønsker en farverig have, når vi atter skal stille havemøblerne ud til foråret. Plant for eksempel tulipanløg i din yndlingsfarve – så kan man næsten ikke undgå at blive glad når man er på havevandring.  Men skynd dig at få det gjort, inden vinterens frost gør jorden hård og gold.

2. Lys i mørket

Det er mørkt, når vi står op, og snart er det også mørkt, når vi vender snuden hjem fra arbejde. Vintermånedernes mørke er noget særligt for os, der har hjemme i norden.  Indenfor tænder vi stearinlys, hvor end vi kan komme til det, for vi forbinder lys med hygge og nærvær. Men det behøver ikke kun at være forbeholdt indendørs, du kan nemlig sagtens skabe samme stemning ude i haven. Dekorationssiden Brøndsholm har et stort udvalgt af udendørs belysning, som er lavet til at modstå det danske vind og vejr. Investér for eksempel i en lyskæde hvis du har et større areal, som skal lyses op. Er du mere til levende lys, så gå med en flot lanterne i træ-look, hvor der kan stå en stort bloklys. Så på med den tykke trøje og drik aftenkaffen i hyggelige rammer.

Du kan købe lyskæder, lanterner og andet dekoration til efterårshaven fra Brøndsholm ved at klikke her

3. Efterårspotter

Som førnævnt bugner haverne om foråret og sommeren af klare og kraftige farver. Til efteråret hører de mere bløde og varme nuancer til, og de kommer allerbedst til deres ret i flotte potter med forskellige, små planter. Plant en mini-busk, for eksempel en laurbær, sammen med et par lilla lyng og læg et lille pyntegræskår ved. Har du et æbletræ stående i haven, men får ikke lavet æblekage af dem alle, så kan et par af de sprøde frugter sagtens lægges ved planterne i stedet for pyntegræskar. Sådan får du altså hurtigt og nemt en flot dekoration, som kan stå ved hoveddøren hele vinteren. Disse planter kan nemlig sagtens tåle kulde, de skal bare vandes jævnligt.

Nu er der altså ingen undskyldning for ikke at komme ud at suge solens stråler til dig i din efterårshave. Så bryg en kande kaffe, eller pisk en omgang flødeskum til en kop varm kakao, og  tag det med ud og nyd i haven med familien. Der er nemlig noget helt magisk ved at følge årstidernes skift på allertætteste hånd.

Læs også:

One Reply to “3 tips til en hyggelig efterårshave”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.