FUGEFRÆSER

FUGEFRÆSER – HOLD ØJE MED FUGER OG MURVÆRK

Er fugerne i dit murværk for dårlige, er det vigtigt, at du skifter dem ud med nye, for dårlige fuger kan give skader på huset, både ude og inde. Det er et større projekt at skifte fugerne ud, men med det rigtige værktøj, som en fugefræser, går det noget nemmere.

Som husejer er det vigtigt, at du en gang imellem tjekker fugerne og murværket på dit hus. De fleste huse kan stå i 50-100 år, før det er nødvendigt at skifte fugerne ud med nye. Men er fugerne lavet for dårligt fra begyndelsen, eller har der været frostskader eller sætningsskader på huset, kan det være nødvendigt at skifte fugerne noget før.

Sådan tjekker du fugerne

Du kan bruge en skruetrækker, når du skal tjekke fugerne på dit murværk. Er fugerne bløde eller porøse, skal de skiftes ud, for fuger skal være hårde og må ikke smuldre. 

Når fugerne skal skiftes ud, gøres det lettest med en fugefræser. Inden den var opfundet, måtte man ty til hammer og mejsel. Så arbejdet går noget lettere i dag.

Hvorfor skal fugerne skiftes ud?

Det ser ikke pænt ud, hvis fugerne begynder at smuldre eller falde ud. Men endnu værre er det, at det kan skade huset. Det er fugerne, der holder murstenene sammen, så uden fugerne er muren ikke så stærk. Det er også fugerne, der sørger for, at vand ikke kan trænge igennem murværket. Kan der komme vand igennem fugerne, kan det give frostskader på muren eller fugtskader inden døre.

Hullede eller porøse fuger kan også tiltrække murbier, der slår sig ned i de hullede fuger og lægger æg i de bløde fuger.

Et afgrænset område

Er der kun fugeskader på et afgrænset område af muren, kan du nøjes med at kradse fugerne ud her med en fugefræser og reparere det område. Men er den gal overalt, må du bruge fugefræseren på alle murene og udskifte alle fugerne med nye.

Frygten er selvfølgelig, at det bliver meget synligt, hvis du kun udskifter fugerne på visse områder af murværket. Men du kan heldigvis tone fugemassen med farvepulver, så den nye fuge kommer til at ligne den gamle fuge. 

Vælger du at omfuge hele huset, venter der et stort arbejde, men resultatet bliver til gengæld også virkelig godt. Kombinationen af nye fuger og ældre mursten med patina bliver meget flot.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.