Mobilt Sommerhus

Arne Jacobsen formåede at skabe en af nutidens teknik prestige i 1970érne, i sit anderledes tænkende sommerhus. Dengang var det slet ikke populært, men det er ændret markant.

Det lyder som et drømme sommerhus, men sådan var det slet ikke i 1970érne. Mobilt sommerhus, du kan designe efter egne behov. Firkantet rum man kan sætte til og fra, efter økonomi og plads. Alle mulighederne var der, men i datiden var det slet ikke så populært, som ønsket.

Oplevelsen af nærværelsen

Det første der strejfer øjnene  er farven grøn. Når man kommer nærmere kan man se den ene firkant, efter den anden. Sommerhuset er anderledes, med det flade tag og store vinduer.

Første skridt ind i  sommerhuset bliver budt med en besynderlige varme. Varmen simulere fra bæltestedet og op. Benene og fødderne, mærker slet ikke den samme varme. Dette er en oplevelse i sig selv at opleve, da man ikke ofte ser det i det ny morderne Danmark.

Det første rum man træder ind i, er gangen, der sammensætter hele huset. Gangen fører til to værelser, hvor man kan se nogle af Arne Jacobsens design, i form af stole og tekstiler. Gangen fører også hen til badeværelset, som skinner af farven mørkeblå. Her kan man se hvordan et morderne badeværelse så ud i 1960-70érne. Brusehovedet var af hvid plastik, det blev genspejlet af de klare blå fliser på væggene og gulvet. Gangen førte også hen til husets hovedrum, dette er stuen/køkkenet. Det første man ser er køkkenet, som er lavet af træ, der er overmalet med en kridhvid maling. Skabene er fyldt med Arne Jacobsens berømte køkken kollektion, i sammenarbejde med Stelton. Rummet er lyst helt op, af de store vindues partier. Mens man sidder i stuen, i enten

”Svanen” stolen eller sofaen, eller den berømte ”Ægget”, kan man nyde udsigten ud over Kolding fjord.

Påvirkning til nutiden

Sådan en funktionalitet var ikke datidens fokuspunkt. Dengang ville man have de små glasvinduer der gjorde rummet mørkt og skabte en varm atmosfære. Her ville Arne Jacobsen skabe en anderledes form for komfort, der viste sig at præge landet meget nu.

Idéen bag Arne Jacobsens principper for bygningen, kan man i nogen grad se meget i dag. Hvis man tager New York som et eksempel, er de fleste skyskraber formet med materialet glas. Hvis man ser en film, hvor en der er en direktør fra et kæmpe bank, har direktøren altid et kontor, hvor væggene er lavet af glas. Man anser at glas er en form for prestige. Dette var Arne Jacobsen lidt for tidlig med, men man kan sige at sommerhuset, var med til at starte revolutionen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.