Overvejer du udlejning af din bolig?

Der kan være flere grunde til et ønske om udlejning af bolig. Måske har du et arbejde i udlandet, der kalder i en begrænset tidsperiode. Måske skal din bolig fremlejes, fordi du ønsker at flytte sammen med en kæreste eller ægtefælle. At udleje sin ejendom er en stor beslutning, og det kan samtidig virke som en uoverskuelig proces at komme i gang med. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilken form for ejendom du udlejer. Der gælder forskellige regler, alt efter om du ønsker at udleje en privat lejlighed, bolig eller sommerhus. Ved udlejning af bolig er det vigtigt at være opmærksom på følgende ting omkring lejeaftale, husleje, depositum og forbrug.

Lejeaftale

Lejeforhold er som hovedregel reguleret af lejeloven, og som udlejer er det vigtigt at have god forståelse for og kendskab til denne lov inden udlejning. Som udlejer er det en god idé at udforme en skriftlig lejekontrakt (Lejekontrakt for beboelse, Typeformular A, 8. Udgave), hvor det er muligt som udlejer at tilføje retningslinjer, der ellers ikke fremgår af lejeloven. Her kan krav om specifik vedligeholdelse eksempelvis indsættes. Ved en skriftlig aftale undgås unødvendige konflikter.

Lejeperiode

I forhold til udlejningslængde kan lejeperioden fremgå som tidsbestemt eller tidsubestemt. Har du et ønske om tilbageflytning inden for et bestemt tidsrum, kan du lave en tidsbestemt lejeaftale, eventuelt med mulighed for fornyelse. Her har lejeren pligt til fraflytning efter angivelse i kontrakten. Laves en sådan kontrakt, skal der være en særlig grund til at udleje for en kortvarig periode. Laves derimod en tidsubestemt lejeaftale, gælder lejelovens opsigelsesregler. Du skal være opmærksom på, at hvis du selv ønsker at flytte tilbage til din bolig, og der er underskrevet en ubegrænset lejekontrakt, gælder der stadig et års opsigelsesvarsel.

Husleje og depositum

Når husleje og depositum for udlejning skal fastsættes, er der nogle regler, der bør overholdes, for at du ikke bliver ramt af et økonomisk smæk. Det kan være svært at fastsætte den rette husleje, men for ikke at komme i klemme med huslejenævnet, er det vigtigt ikke at sætte lejen for højt. Den fastsatte husleje skal svare til værdien af det udlejede. Dette kan være svært selv at udregne, hvorfor det er en god ide at søge professionel rådgivning til det rigtige lejebeløb.

Ved udlejning kan du ud over husleje opkræve både forudbetalt husleje samt depositum. Dette er dog ikke et krav. Du må som boligudlejer kræve 3 måneders forudbetalt husleje, der benyttes som betaling af leje for de sidste tre måneder af aftalen. Hvis et depositum tillægges, må det højst svare til 3 måneders husleje. Et depositum kan bruges som sikring for, at din bolig tilbageleveres i fin stand. Summen må benyttes til eventuelle udgifter i forbindelse med istandsættelse, når lejeaftalen ophører. Det resterende beløb af depositummet tilbagebetales til lejer ved fraflytning.

Forbrug

Opkrævning af forbrugsudgifter er uafhængig af huslejen og skal holdes adskilt.

Ved udlejning af bolig kan der opkræves acontobeløb, som dækker diverse forbrug. Dette kan være til dækning af vand og varme, elektricitet, tv og internet. Aconto betyder delvis betaling, hvor en endelig afregning vil forekomme. Her skal differencen enten betales eller tilbagebetales.

Læs mere:

One Reply to “Overvejer du udlejning af din bolig?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.