Passivhuse er Fremtiden

Passivhuse er bygget til at være så energineutrale som muligt, det betyder at man så vidt muligt ikke skal bruge energi på at varme huset op eller køle det ned. Ideen kommer fra Tyskland, så det er ikke et dansk koncept. Ideen er at man bygger huset med mere isolering og tættere døre og vinduer hvilket betyder at man ikke mister nær så meget varme via utætheder.

For at et hus kan blive godkendt som et passivhus skal der opfyldes nogle krav. Huset skal være tættere end 0,6 m3/h/m3, dette bliver undersøgt via en såkaldt ”blower door test”. Den fungerer ved at man sætter en ventilator på en af husets ydre døre.

Ventilatoren trækker luften ud af huset hvilket dermed skaber et undertryk. Man kan derefter måle via en computer hvor stor trykforskellen er mellem ude og inde. På den måde kan man finde ud af, hvor meget luft der siver ind i huset.

Et passivhus på 150 m2 må maksimum have en energiramme på 15 kWh/m2 om året. Energirammen dækker bygningens forbrug til køling, ventilation, varmt vand og opvarmning. På grund af dette krav skal der bruges væsentlig mere isolering til et passivhus.

  • Der skal bruges mindst 250 mm isolering i ydervægge i et normalt hus, i et passivhus skal der mindst være 400 mm.
  • Mindst 400 mm gulvisolering i et normalt hus og i et passivhus 500 mm
  • Mindst 500 mm loftisolering i et normalt hus og i et passivhus 500 mm

Fordi der skal bruges så meget isolering i et passivhus, er det også dyrere at bygge, men man kan spare væsentligt på varmeregningen. Så man kan sige at huset tjener sig selv ind efter en periode. For at sætte energirammen i perspektiv kan vi informere om at et standardhus maksimalt må have 50 kWh/m2 om året. Det er meget mere end 15 kWh/m2 om året som passivhuse maksimum må have.

De høje krav til et passivhus opnås ved at udnytte alle midler mulige ved konstruktion af huset. Blandt andet taktisk placering af vinduer så man udnytter solen mest muligt. Ud over dette er det også vigtigt at de vinduer der bliver sat i er super effektive. Det viser sig at det eneste firma der producerer et ovenlysvindue der kan møde de krav der bliver stillet til vinduer til passivhuse, er det danske firma Velux.

Velux er en af verdens førende firmaer inden for ovenlysvinduer, de har en markedsandel på omkring 75 % i verden. De bestræber sig på høj kvalitet, af den årsag er der både solceller og fjernbetjening til gardinerne på vinduet. Det følger selvfølgelig også med.

Det skal nævnes at dette kun er gældende for Norden. Hvis man f.eks. skulle bygge et passivhus i Sydfrankrig, er der andre teknikker der skal bruges for at opnå et passivhus der er til at leve i. Der er det blandt andet nødvendigt at kunne skærme for solen omkring middag, for at huset ikke bliver ulideligt at leve i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.