STØBEMIX

SÅDAN ANVENDES STØBEMIX – LÆR OM BLANDINGEN OG RETTE BRUG

Når du skal støbe noget i beton, skal du enten købe færdig-beton eller blande betonen selv ved hjælp af støbemix, cement og vand. Selvfølgelig i det helt rigtige blandingsforhold, hvis støbeprojektet skal lykkes.

Når du skal støbe gulve, sokler og trapper eller faststøbe pæle og stolper, skal du bruge beton. Beton bruges både inden døre og uden døre.

Hvad er støbemix?

Støbemix er en blanding, der er lavet af sand og sten/grus/granitskærver. Mængden af grus eller sten skal være noget større end mængden af sand, ellers er støbemixen ikke af en ordentlig kvalitet – og så bliver det endelige resultat ikke så godt.

Du kan godt lave din egen støbemix. De fleste vælger dog at købe en færdig støbemix, så ved du også, at du står med den rigtige blanding.

Hvad er cement?

Cement er et gråt pulver, der består af ¾ kalk og ¼ ler. Det fremstilles ved at blande kalken og leret sammen og brænde det i cementovn. Derefter bliver det brændte ler og kalk knust til pulver, og det er den færdige cement.

Når cement blandes med vand, vil det begynde at hærde og danne en stenhård masse. Under hærdningen sker der en kemisk proces, hvor der udvikles varme.

Sådan blander du beton

Til større støbeopgaver vælger de fleste at bestille færdig-beton, der leveres lige til døren. Det gælder for eksempel, hvis det er fundamentet til et helt hus, der skal støbes. Men skal du kun bruge en mindre mængde beton til mindre støbeopgaver, både ude og inde, og til reparationsarbejde, kan du lave din egen betonblanding.

Når du skal lave beton, blander du cement og støbemix sammen, og så tilsætter du vand lidt ad gangen, indtil blandingen har en passende konsistens. Det er vigtigt, at du ikke bruger alt for meget vand, så blandingen bliver for tynd.

Blandingsforhold
Som hovedregel skal du bruge en skovl cement til tre-seks skovlfulde støbemix. Men det afhænger helt af, hvad betonen skal bruges til.

Du kan læse mere om de rigtige blandingsforhold til de forskellige typer opgaver på sækken med støbemix. På mange hjemmesider kan du også finde en mængdeberegner, der beregner blandingsforholdet for dig, når du indtaster formål, størrelse osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.