Valg af bordplade

Når man står for, at skulle vælge nye bordplader

Når man står for, at skulle vælge nye bordplader, er der en række spørgsmål, der melder sig. Det er naturligvis vigtigt, at man vælger en bordplade i et materiale der passer til ens aktuelle ønsker og behov. Er der et krav om let eller ingen vedligeholdelse, vil en laminatplade være attraktiv, og er kravet en plade, hvor man ikke ser børnenes fedtfingre, så skal man nok ikke vælge en blank stålplade, men måske en plade i massiv træ. Hvis du vil vide mere om rengøring og vedligeholdelse af de forskellige bordpladetype, kan du læse mere ved at klikke på Vedligeholdelse her på siden.

Læs mere i møbelguiden

bordplade

Dine nye bordplader skal naturligvis også passe til dine køkkenlåger

Dine nye bordplader skal naturligvis også passe til dine køkkenlåger, og til din bolig i det hele taget. Den plade der passer perfekt til en flot penthouse lejlighed i storbyen, er sikkert ikke den samme som den der passer til det lille bondehus på landet. Hvis pladen skal bruges i forbindelse med udskiftning af hele køkkenet, kan du få hjælp til at træffe det rigtige valg i køkkenbutikken, og ellers er et godt råd at tage en køkkenlåge med ind i butikken, for at se hvordan den passer sammen med de forskellige bordplader. Flere butikker udlåner bordpladeprøver, som du kan tage med hjem og foretage dit valg i de rigtige omgivelser.

Andre ting der spiller ind i valget af ny plade

Andre ting der spiller ind i valget af ny plade kan være faktorer som pris, hvem kan måle pladen op, kan jeg selv montere den, hvad med huller til vask, blandingsbatteri og kogeplade og mange andre spørgsmål af mere praktisk karakter.

I det efterfølgende vil jeg forsøge, at svare på nogle af de der skal afklares, i forbindelse med valget af din nye bordplade.

Selve processen omkring udskiftning af bordplader kan deles op i seks kategorier:

 1. Valg af materiale
 2. Hvem klarer opgaven?
 3. Opmåling
 4. Indkøb
 5. Montering
 6. Vedligeholdelse

Hvordan vælger man den rigtige bordplade?

Selvom man tager de førnævnte overvejelser i betragtning, er valget af bordplader naturligvis allermest et spørgsmål om smag og behag. For at gøre det lidt lettere at vælge, er her et skema der fokuserer på de to vigtigste områder, nemlig pris og vedligeholdelse.

 • Pris – 5 er dyrest (Pladens meterpris eksl. for- og bagkanter)
 • Vedligeholdelse – 5 kræver meget vedligeholdelse

  Hvem skal montere min nye bordplade?

  Hvis du allerede nu ved, at du vil lade professionelle håndværkere klare monteringen, så skal du bare henvende dig hos bordpladeleverandøren, så kan de enten selv stå for monteringen, eller henvise dig til andre, der kan hjælpe.

  Hvis du selv vil give dig i kast med opgaven, er der både muligheder, men også nogle begrænsninger. En af mulighederne er, at du selv kan købe en bordplade i det lokale byggemarked og tilpasse den med samlinger, udskæringer osv. På den måde vil du kunne spare en del penge til både materialer og arbejdsløn, men du begrænser samtidig mulighederne, til materialer du selv kan forarbejde, som laminat og massiv træ. Valgmulighederne i byggemarkederne er mange, men de kan langtfra måle sig med en bordpladeleverandør, der ligeledes kan levere plader i flere forskellige tykkelser, og i flere forskellige kvaliteter. Fastmonterede hulkehlslister samt under- og planlimede vaske og kogeplader er umulige, eller i hvert fald umådelig svære at lave selv.

  Skal der laves bearbejdninger og samlinger på bordpladerne, kræver det at du har en vis håndværksmæssig forståelse og adgang til det rette værktøj. Ligeledes skal du huske på, at der også skal laves vandinstallation og afløb til vasken samt el eller gas til kogepladen.

  Der er selvfølgelig ingen problemer i, at du selv laver noget af arbejdet, og køber hjælpen til det, du ikke selv kan lave.

https://maninthemirror-dk.blogspot.com

https://music-business-dk.blogspot.com

https://moebler-og-indretning-af-hjemmet.blogspot.com

https://ny-hjemmeside-dk.blogspot.com

Opmåling af bordpladen

Hvis din leverandør også skal montere din bordplade, så lad dem om at tage målene til pladerne. På den måde har du ikke ansvaret, hvis det viser sig, at bordpladen ikke passer. Det vil være super ærgerligt at stå med en bordplade til mange tusinde kroner, som har forkerte mål, eller udskæringer der ikke passer.

Selv i nybyggede huse kan man ikke være sikker på at væggene er 100% i vinkel. Små skævheder kan skjules med en fuge eller en skureliste, men har du valgt en fastmonteret hulkehl, kan pladen ikke tilpasses, og den eneste løsning er at bestille en ny plade.

Får du en professionel leverandør til at måle pladen op, foretager han enten en digital opmåling, eller laver en skabelon i masonit med angivelse af udskæringer, for- og bagkanter og andre forarbejdninger, som sendes til leverandøren, der tildanner bordpladen efter skabelonen.

Klarer du selv montering, skal du naturligvis også selv måle pladerne op. Det kan også sagtens lade sig gøre, men måltagningen kræver, at du er meget omhyggelig. Du kan eventuelt bruge din gamle bordplade som skabelon, eller lave en skabelon i masonit som beskrevet ovenfor.

Indkøb af bordpladen

Vi har allerede været lidt inde på hvor man skal købe sine plader. Vil du selv stå for hele arbejdet, er du frit stillet, hvor du vælger at købe dine bordplader. Vil du have professionelle til at stå for opmåling og montering, skal du henvende dig hos en bordpladeleverandør eller i en køkkenforretning.

Montering

Når du skal montere din bordplade, er det meget vigtigt, at du følger den monteringsvejledning der følger med pladen. Hvis der senere opstår problemer med pladen, risikerer du at garantien bortfalder, hvis leverandørens vejledninger ikke er fulgt.

Her er et par tips til nogle af de ting du skal være særligt opmærksom på:

 • Hvis du køber ubehandlede massive træbordplader skal pladerne behandles på begge sider inden monteringen
 • Udskæringer i træbordplader skal behandles på kanterne, med samme plejemiddel som bordpladen, for at forhindre at pladen kan suge vand, og der ved tage skade
 • Husk dampspærre på undersiden af bordplader ved opvaskemaskine og vaskemaskine
 • Lav altid samlingerne så langt væk fra vask og udskæringer som muligt, for at minimere risikoen  for at spilde vand
 • Vaske i massivtræsbordplader bør være med integreret hanehul. Vand og kondens der løber ned ad blandingsbatteriet, kan lave sorte mærker rundt om hanen, hvis den er monteret direkte i pladen
 • Lav altid vinkelrette samlinger, aldrig 45 graders samlinger
 • Brug altid den medfølgende skabelon ved udskæring til vask og kogeplade. En klassiker er at vende vasken på hovedet, tegne rundt om og skære efter stregen. I sådan en situation skal du enten på udkig efter en større vask, eller en ny bordplade

Vedligeholdelse af din nye bordplade

Hvis du vil vide mere om hvordan du rengører og vedligeholder din nye bordplade kan du læse mere ved at klikke på Vedligeholdelse i menuen på siden. Husk altid at vedligeholdelse og behandling dine bordplade skal ske i henhold til leverandørens anvisninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.